top of page
  • Forfatterens bildeKnut B Aarseth

Astronomisenteret Kometland

Oppdatert: 27. apr.

Norges største amatørobservatorium. Dette store senteret som består av fire Roll of Roof observatorier, der det største huser Norges største teleskop. Astronomisenteret Kometland er dessutan eit av dei største privateigde amatør observatorium i verda, og kanksje det mest informative. Det er denne lett tilgjengelige informasjonen som gjer Kometland så spesielt. På Kometland kan dei besøkande gå omkring på senteret og med sjølvsyn lære om verdensromet. Med denne informative skiltninga, har mange besøkande både fått nyttig og ny kunnskap om verdensromet, om Månen, Sola, planetane, kometar, stjerner, stjerneklynger, stjernebilder og galaksar på store laminerte skilt. Desse er svært populære, slik at dei besøkande sjølv kan finne fram på nattehimmelen. Ein annan fordel med Kometland er at det ligger sentrum nært i Volda er lett framkomeleg med ein opplyst gangveg gjennom skogen frå parkeringplassen. Dei besøkande har berre lovord å seie om Kometland som tydelegvis imponerar dei. Det og ha eit slikt lett tilgjengeleg astronomisenter som Kometland i Volda, er noko av det beste vi har, vert det sagt.
Ny publikum-attraksjon for besøkande på Kometland. Skiltet som måler 2x3 meter, viser C/1989w1 (Aarseth-Brewington) sin tilnærma hyperbolske bane mot Sola gjennom den indre delen av vårt solsystem. Kometen som oppnådde ei storleiklasse på +2.8 magnitude i romjula 1989, var i særklasse den klaraste kometen på nattehimmelen det året, og den einaste kometen som kunne sjåast med det blotte auget. Det som er så interessant med denne skiltninga, er sjølve plasseringa av det. Fordi skiltet er plassert nøyaktig på staden der underteikna stod då kometen vart oppdaga den 16. november klokka 18.29 norsk tid i 1989.

. Storfornøgde besøkande på Kometland eter omvisning på senteret

Planeten Jupiter og dei fire største månane hans, Io (Jo) Europa, Callisto og Ganymedes, er ein fasinerande og spennande verden.

Besøk av skuleklasser på Kometland har det våre mange av opp gjennom åra.

191 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page